ПРИЧА О МАГАРЦУ И ЊЕГОВОЈ СИЈЕНКИ.

Мој професор логике, Милан Ковачевић из Београда, почињао је своје часове увијек причама којима би нама студентима одржао пажњу: Сјећам се многих, али испричаћу вам само једну. Каже професор Ковачевић на самом почетку часа: 
– Данас ћу вам причати о држави са логичког становишта! Ми студенти већ зијевамо и у амфитеатру гдје се предавање држи и свако вади своје новине и чита испод клупе. Неко налакћен после ноћне журке почиње и буквално да спава.

Онда професор одједном каже:- Била два пријатеља која су живјела на два краја пустиње и један је другом дошао на три дана у госте. Дошао је на магарцу и остао у гостима таман три дана. Након тог је позвао пријатеља у узвратну посјету што је овај радо прихватио. (студенти су лагано дизали главе и остављали новине да саслушају причу о магарцу и пријатељима) И онда, наставио је професор:-Власник магарца је гостољубиво понудио пријатељу да он мало јаше а да власник иде пјешке што је пријатељ наравно радо дочекао. Међутим, – наставља професор – Власник се скрио у сијенку магарца а госта је на магарцу сунце жестоко пржило. Гост на магарцу је брзо схватио да се власник магарца налази у бољој позицији и да му је лакше јер га сијенка магарца заклања од сунца. Зато је и он сишао са магарца и покушао да се угура у сјенку магарца и заштити од сунца. Али сијенка је, на жалост могла да прекрије само власника који је ту сијенку већ заузео.- Зашто си сишао са магарца кад сам ти га већ дао да не идеш пјешке и зашто се сад гураш у његову сијенку. – љутну се власник магарца.- Јеси ми дао магарца, али је теби боље у сјенци на овом сунцу.- Дао сам ти магарца, али не и његову сјенку. Према томе или иди на магарца или се врати кући. Не дам ти и сјенку и магарца. Нешто и мени мора остати.Tу је професор Ковачевић направио дугу паузу, а онда рече: „Е то вам је та прича“Ми студенти се згледасмо ништа не схватајући, да би неко добацио:- И шта даље би професоре?
Не знам шта је даље било, али знам драги моји студенти, да ви као будући интелектуалци на моју тему о ДРЖАВИ спремни сте да спавате а да причу о МАГАРЦУ И ЊЕГОВОЈ СЈЕНЦИ слушате отворених очију и отворених уста. Зато је будућност наше Државе врло упитна.

Написао је ово Душко Вукотић 19. децембра 2014. године, а нама је и данас од приче о држави важнија прича о магарцу и његовој сјенци 😦

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s